Mágikus tetoválások Tájföldön

Az elefántok és tájföld mágikus tetoválásai

A mágikus tetoválásokat, ,sakyanak’’ nevezik Tájföldön, és ezek az ókori szövegekre alapozódtak, amelyek a khmereké voltak, olyan mágikus számoknak és mitológiai karaktereknek egy kombinációja, amelyet a hinduk hoztak létre, s ezeket különleges erőkkel ruháztak fel. Azonban ezeket csak a szerzetesek használták, ők felkeltették a figyelmüket  sorban a tájföldi népeknek. Úgy hiszik, hogy a mágikus rajzok megvédik a tulajdonosukat a golyóktól, késektől, de szerencsét is hoznak, védnek a veszélytől, míg mások erőt adnak, s ugyanakkor vonzák a végzetet.

Ayutthaya elefánt oktatok

 
Az elefántok fontos szerepet játszottak több ezer éven keresztül a történelmi kultúrában Dél- Kelet Ázsiában. Az elefántot harchoz, szállításhoz, s építkezéshez használták, az elefánt a nyugati világ háziasított lovának számított, segített az épitkezésben több országban, mint például Tháiföldön, ugyanakkor távoltartotta az ellenséget hosszú évszázadokon keresztül.
Napjainkban az ázsiai elefántokat a kipusztulás fenyegeti, s az elefántok nepességét Tháiföldön kb. 5. 000-re becsülik, s ebbe beletartoznak a megszelíditett, s megszelidítetlen egyedek is.
Attól kezdve, hogy a vadászatot betiltották hivatalosan is 1988-ban (ugyanakkor az illegális vadászatok ugyan úgy jelen vannak az ország több részén, ahol az elefántokat nagy mennyiségű metanfetaminnal etetik, hogy munkába tudják fogni őket, kimerűltségig) sok megszelíditett elefánt került vissza a szabadba, mivel már nem voltak munkára befoghatóak.  A megszelíditetlen elefántokra veszély leselkedik, mivel a dzsungel egyre kisebb területen helyezkedik el.
Egy másik probléma, amelyel az emberek küszködnek Tháiföldön az-az, hogy a ,,megszelíditett elefántok’’ nagyon hamar megöregszik. S ebből az okból kifolyólag ezeknek az elefántokat nem fogják be munkára már, inkább a fiatalokat, amelyek hátán a turisták sétákat tehetnek, s megnézhetik a látnivalókat. Az öreg elefántok általában az életük nagy részét munkavégzéssel töltötték, megérdemelnék azt, hogy a hátralevő éveiket pihenéssel töltsék egy minimális kényelemben, méltoságban amit kiérdemeltek. Az öreg és fiatal elefántok között nem téve különbséget, eladják őket a határokon túl.
Úgy vélik az elefántok szerencsét hoznak, ezért testrészeiket eladják, igen magas áron. Sajnos egy halott elefánt többet ér, mint egy elő. A kis elefánt egyedek értéke növekszik az által, hogy hoteleknél szórakoztatásra használják vagy ha különlegessegként tartják a kiváncsi turistáknak.. Michelle Reedy részt vett a védelmi programban ,,Elefantsaypachdermelor’’, s elmesélte Larsnak, hogy a kis elefántokat alultáplálják, hogy kissebb csoportokban fenttarthassák őket. Az anyát általában megölik, s a kis elefántokat eladják egy nem megfelelő korban, elválasztva annyuktól. A kis elefántokat gyorsan eladják vagy megölik őket, mert puszba vannak. Csakúgy, mint az embereknek az elefántoknak is van inteligenciájuk, érzelmeik és ugyanakkor emlékezetük is. A thaijföldi elefántok nagyrésze fizikailag vagy psihikailag bántalmazva voltak a gazdájuk által, kiéheztetve, bedrogozva vagy kimerültségig dolgoztatva, nagy százaléka az életben maradt elefántok  ,  trauma érte őket’’.
Napjainkban az elefántok néha fellázadnak, a kutatók 200 főre becslik évente az emberek számát akiket elefánt ölt meg Tháiföldön. Ha nem lennének elefánt oktatók az áldozatok száma biztosan több lenne.
elefant_tetovalas_tajfold
Ya isten elefánt tetoválása, egy rajz, amelyet Changnak is neveznek. A Buddhisták hiszik, hogy Buddha mielött emberi alakot öltött volna elöző életében elefánt volt. Egy tetoválás mely hihetetlenül mágikus és ugyanakkor erős is.
elefant_piac
Ayuthaya az elefántok piaca, ahol a tháiföldi királyok döntöttek a vad elefántok kiválasztásában, a hivatalos használatért. A király egy igazi pavilonban ült, amely piros tetőjével rendelkező épület. Egy oltár amelyben egy feher elefánt egy vaskapu közepén helyezkedett el, s ez a kapu fogvatartotta a kis elefántokat.
Az első történelmi dokumentum az elefántokról Thaiföldön egy kő felirat 1292-ből, amikor a Ramkamhaeng a legnagyobb Sukothai király volt. Azt írják, hogy mikor csatába ment a legkedveltebb elefántjával egyszerűen szét zúzta ellenségeit.

A Mahout harcosok, a nemes elefánt vezetők:

Bennszülöttek másnéven Mahoutok Thaiföldön, olyan emberek, akik kiválóan foglyul ejtették és képezték amegszelíditetlen efántokat. Azt mondják, hogy kambodzsiaból származnak, így nem meglepő, hogy szinte mindegyik, ,, vezető’’ beszél egyet ősi nyelvű Jemer vagy Kuay, vagy mindkét kambodzsiai nyelven.
elefant_harcos_mahout
700 évvel ezelőtt, Maho királyi harcosok voltak azok akik elefántok segítségével száltak harcba, harcoltak a Khmer Birodalom királyainak. Ők alakották az elit zászolósokat, s úgy vezették az elefántokat, mintha azok a modern tankok volnának ma.
Ayuthaya_királyok
Az Ayuthaya királyoknak az volt a fontos, hogy fel lehessen használni az elefántokat, mint valóságos harci gépeket. Akirályok vagy a nemes harcosok az elefánt nyakán ültek, s a vezető szerepét játszodták. Az fegyveres katonák és,  zászlósok a hátuk mögott álltak, gyalogos katonák védelmére az elefánt lábaikat használták.
Bár az elefántokat már nem használták az 1800-as háborúk közepe óta, a”mesterek” (Mahout), az elefántokat tartották a legfontosabb résznek a hadseregben. Az EwavalésaMichelle-el összhangban a háborús elefántok kaptak egy más tréninget is:,, Lor Panaz elefánt különleges tréningje az ,hogy támadja meg a lovagságot, ellenséget szétzúzzák, s a lovasságot tönkretegyék. Tang Hune az a kiképzés, amely megöli az ellenséges gyalogságot, és Pan Pad az a módszer, amivel átveszék a hatalmat az erődímények felet. BamruNga volt a a tréning csúcsa, ahol elefántokat képezték harcolni egymással, míg alovasaik támadást tudnak inditani a karddjukkal, hogy megölhessék az ellenfelüket. ’’
 Elefánt teste többmint 40.000 izomból áll, míg az emberi test csak 639-ből. A trompa az orr és felső ajak egy kombinációja, s befogadni képes több mint 270 kiló folyadékot. Képes felvenni, 7,5 és37 liter közötti mennyiségű vizet. A legutóbbi tanulmányok megmutatták, hogy azelefántok,  kiszagolhatják a közelgő veszélyeket.
Éveken keresztül, Pannak dolgoznia kellet, és megtakarítanikörülbelül 10,000$, hogy megvásároljon egy elefántot. Amikorhazatért szülőföldjére Kambodzsaba, az állatot mérgezték, mostdolgozik a Royal Square Elephantnál, hogy elég pénzt keresen ahoz, hogy hazatérjenek egy másik elefánttal. Érdekes, Pan apja tiszt volt a Vörös Khmer hadseregnéla gránátot  volt könnyű megtalálni, így amikor unatkozott, járkált a városban, és különböző célokból szeretett felrobbantani térgyakat gránáttal. Börtönbe került, egy gránátot tetovált a mellére jelként a hatóságoknak. Mielőtt meghalt, azt kérte tanítványaitól, hogy hordják ők tovább ezt a szimbólumot, amely megtestesíti a varázslatot örökre.
Hagyományosan, Mahout oktatók évekig kellett dolgozniuk az elefántjaikkal, hogy fejlesszék képességeiket a csatatéren. Ahoz, hogy a bizalmukat és tiszteletüket elnyerjék, mahoutoknak naponta dolgozniuk kellet az elefántokkal, hogy megtanítsák őket a szükséges utasításokra, amelyek által igazi háborús gépezetekké váltak. Természetesen az elefánt és oktatója között létrejött egy igazi kapcsolat, mert Mahoutés az ő elefántja között sokkal mélyebb kapcsolat volt, mint a trénere vagy mestere között. Tény, hogy Mahout az elefánt családtagnak tekinthető volt, akiben meg lehet bízni, és közeli barátja is.
Sajnos, ezek az érzelmi és fizikai kapcsolatok, amelyek egyesítették őket évszázadokon keresztül, a Mahoutok kapcsolata az elefántokkal gyengülni kezdett, különösen azért, mert az oktatók most egy olyan gazdaságban élnek, amely nehéz társadalmi-gazdasági helyzetben van. El tudják képzelni, hogy rendkívül költséges és bonyolult, hogy saját elefántja legyen valakinek és, hogy gondját viselje az annak.
Naponta egy elefánt körülbelül 120 liter vizet iszik meg, és enni mintegy 100 kiló élelmiszert eszik meg. És mivel a túl sok naptól elefántok túlmelegednek meg kell fürdeni vízben (folyók, medencék, tavak, stb) naponta többször is, hogy tudjanak lehűlni.
Így ma, sok Mahout egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy saját elefántot társanak. Például egy szabályos tréner keres mindössze 120 euró havonta, az az ugyanannyit, mint egy pénztáros egy boltban. És mivel egy felnött elefánt körülbelül 10,000 $  dollárba kerül, sok évi munkába telik, hogy helyettesíteni tudják ha lebetegszik vagy sulyosan megsérül vagy esetleg megdöglik. Ewa szerint, a megszelíditett elefántok és trénereik általában szegény és robotoló életet élnek. Miután az elefántok ketrecbe zárását megtiltották sok thájföldi Mahout elhagyta az erdőt elefántjával együtt, olyan helyet keresve, ahol turisták elefántokon akarnak látnivalokat megnézni és fényképet csinalni velük. Őket nem engedték be a legtöbb városban, sőt betiltottak Bangkokban.
Néhány Mahot, ahogyan Sai is, nem csak, hogy védő tetoválásokat hordanak testükön, hanem kis fegyveres Buddha amuletteket is. Hogy működjön a talizmán, kell adni a védő szellemnekegy kicsi ételt étkezéskor.
Ewa folytatta: az “elefántok bejegyzését, mintha azok beíratott autók lettek volna. Lehetnek kölcsönök is amelyek támogatják az állatot, dea pénzügyi teher egy ilyen állatnál nagyobb, mint amit egy Mahout megengedhet magának valaha is. Egy elefántot meglehet venni, de tulajdonosa többször iseladohatja életében, ha a tartozásait nem tudja kifizetni. Ha az elefánton hatalmas kamat van, vagy megbetegszik s nem tud dolgozni az egész család pényügyi gondokkal küszködik. Sajnos, nincs jogi védelem vagy kormány támogatáse tekintetben, és jogi védelmet és támogatást sem kaphatnak, amelyeket ezekaz oktatók igényelnék Thaiföldön.
Ayutthaya elefant
Az ismétlés a Buddhizmus fő elve. Pontosan, mahoutok továbra is ismételték az elefántnak a régi utasításokat, kísérleteket, hogy edze, s ellenőrzés alatt tartsa elsöprő erejét. Tetovált szerzetesek felolvastak mantrák Kathát százszor egész életük során, abban a reményben, hogy meg tudnak birkózni majd azzal az erővel amelyel fel vannak ruházva a tetoválások.
A gazdasági nehézségek ellenére, ezeket a Mahoutok továbbra is együttműködnek az elefántokkal a megszokott módon, dolgoznak az Elefántok piacán Ayuthayaban, életmódjukat folytatták, a hagyományokat megtartva ahogyan az őseik, tele szertartásokkal és hiedelmekkel, hittek abban, hogy mágikus és misztikus állatok az  elefántok.
Például minden reggel, mielőtt dolgozni mennek, megállnak a helyi szentély elött, s az ősi szellemek a halott elefántokhoz imádkoznak védelmért. Mahoutban sok buddhista szerzetes hord mágikus tetoválásokat és amuletteket keszitenek, amely nem csupán megvédi őketa veszélyektől, ha dolgoznak elefántokkal, de segít az egyéniség és a spiritualitásban is. A tetoválások felismerhetők, még a saját elefántjuk által is, annak ellenére, hogy gyenge a látásuk , különbséget tud tenni a “barát tetoválás” vagy “ellenség tetoválás”között.
Itt a helyi elefánt piacon, akármilyen kicsi védelem nagy segitságet jelent, mivel egy elefánt a trompájával megcsaphat, lehet az akármilyen kis ütés vagy 1.800 kilógram alá kerülhetsz ha nem vagy, , szerencsés’’ ahogy a Mahoutok mesélik.

Ayutthaya elefántjainak az intézménye:

 
Ayutthaya város 53 mérföldre fekszik (kb. 85 km) északra Bangkoktól. 1350 és 1767 között AD fővárosa Siam volt, amíg le nem égették, és ki nem fosztották a Burmak. Ezt követően a főváros Bangkokba költözött. A 17. század végére, a városban már 1.000.000 lakos élt, és meglátogatták az európai és más külföldi nagykövetek is, aki azt állították, hogya legmodernebb város, szépítette a világot abban az időben.
Itt áll még mindig több mint 500 templom, amelyek közül sok templom thai királyok háborús győzelmeik emlékére épültek, illetve  a családjuk nevében, által megkövetelt buddhista hagyomány miatt epitetek. Napjainkban megtöbb Thaiföldön élő gyakorolja a buddhizmust.
Mennybemenetele dicséret” (Tham Boon) egy buddhistafogalom, amely kapcsolódik a pozitívkarma. “Érdemek” nőnek idővel megnövelhető a pozitív karmikus cselekvésük (áldás), de ugyanakkor, lehet esni “bűnös” (baap) intézkedések révén. “Hála” vagy “érdemek” gyakran járnak a vallási gyakorlat szerencséjével, de van egy, morális érme’’ értékük.
Minden cselekedet mely együttérzéssel és bölcsességgel jön letre “érdemes”de az egyik legerősebb pozitív fellépés volt az élelmiszer, pénz és ruhák adakozása a szerzetesektől.
Egy másik módja, hogy növelje apozitívkarmát, a zarándoklaton kivül a templom ujjáépitése, felujjítása, restaurálása volt. A történelem során, elefántokat álltalában a királyok vették igénybe Ayuthayaból, hogy szélesítse a vallási hiedelmek és a pozitívkarmikus intézkedések és újjáépítésék a Buddhista templomokat, és monostorokat és emelve bizonyos szent templomokat Buddhanak.
Az ayutthayai templomok úgy voltak tervezve, hogy szimbolizálják a Buddhista kozmológiát, amely a legmagasabb hegyen  állt amelynek neve :Meru, központja az univerzum, ahol Isten lakik Indra, vezetője az univerzumnak. Ez a templom helyi, ahol Buddha ereklyéket tartják.

De elefántokat azért is használták Ayuthaya királyai, hogy fokozzák a saját dícsőségüket, sok csatát nyerve velük, és mivel ezek a csodálatos lények lehettek, eggyértelműen növelték dicsöségét, a király lakhelyének kiválasztásakor mindig egy pavilonban ült biztonságban attól a helytől ahova el voltak zárva az elefántok.
tajfold_tetovalas_budhista_pap
 Mielőtt a tetoválo tanár vagy “Arjan”, elkezdte volna tetoválást, elöbb olvasnia kellet az aurákat, hogy tudja, milyen, melyik modellre van szüksége. Érthető, hogy mindenki aki eljutott Wat Bang Phra templomba szeretett volna egy ókori tetoválást, amely jelentette a, 8 iránytű pontokat’’, s az egyetlen templom volt Thaifölön, ahol tetováltak.
Bár a királyi lakhelye soha nem tartott semmilyen ünnepséget több mint 100 éve, a piac melletti földek jelenleg azok a helyek, ahol az Elephantsay programok lejátszodnak, a“nyugdíjazott” elefántoknak és körülbelül 50 mahout és családjaik segítenek akik elhivatottan gondozásában több mint 150 egyedről ,akiket a gondozásukba vesznek.
Elefánt tábor 11 évvel ezelőttjött létre, amit egy afrikai lakos hozott létre. A pénzügyi és a személyes kapcsolata volt a thaiföldi királyi családdal, amely belefoglalta azt a területet, mely régi az elefántok szállása volt, ő és a feleségeúgy döntöttek, hogy szerényen fognak élni ezek az állatok között, személyes felügyeletet biztositottak a szeretett és atenyésztési programban, amely a legsikeresebb projekt az országban. Felismerve ahelyzetet a csökkenő népességgel az elefántoknák Thaiföldön, Ő elkötelezödött a fejlődő új és egyedi projektek mellet, hogy elősegítse kulturális örökségét az elefántoknak.
Bár sok elefántok tűnnek rendkívül barátságosnak, ők azonban nagyon kiszámithatatlanok is lehetnek, főleg akkor, ha nem úgy vannak kezelve ahogy ők akarják. Ebböl az okból kifolyólag a mauthoknak van a legveszélyesebb munkájuk egész Thaiföldön. Csakúgy ahogy más ember, akinek  veszélyes munkája van Thaiföldön, sokan hiszik, hogy a mágikus tetoválások ereje nem csak, hogy védik, de segitik is, hogy koncentrálni tudjon, amikor a tábor legveszélyesebb elefántjaival dolgoznak.
Pan, egy kambodzsiai falucskából érkezett, pár évvel ezelött. Egy hires mahout családban nött fel, elmesélte, hogy a tetoválások megmentették az életét több alkalommal is. A mahoutoknak minden nap 50-50 százalék esélye van rá, hogy meghaljon. Ha az elefánt jó, a te életed is jó. De ha az elefánt rossz, van esályed a halálra. Amikor kisfiú voltam egy elefántot neveltünk a családommal,amely megbolondult. Megölte a nagyapámat és a testvérenet. Azt hiszem, én voltam az egyetlen, aki megmenekülta haláltól, hála a tetoválásomnak, amelyet egy Buddhista szerzetestől kaptam.
ayutthaya_magikus_tetovalas_tajfoldonMágikus tetoválások Tájföldön
Egy másik mahouti lakos mesélte , hogy van egy  hihetetlen tetoválása a hátán, amit ugyancsak egy Buddhista szerzetestől kapott a faluból. Elmesélte Larsnak, hogy ez az állat a bőrén erős, s hiszi, hogy egy részét az erejének magába szivja, és hogy Ő eddig még soha nem sérült meg.
A legtöbben azt fogják mondani, hogy  az igazi varázslat a tájföldi tetoválásoknál a buddhista szerzetesektől származik, hogy ezeket a tetoválások és még a legkisebb szegény közösségeket Thaiföldön szentül tartanak az erőditménzekhez és a papokhoz.
Az állatok részét képezik az elefánt mágikus tetoválásainak részei. A több fajta állat az az elefánt egy részét képezik mágikus tetoválásainak, de a háton levő tetoválás egy diagram mely khomban irt, mágikus mondatok, szent kalligráfia az ősi khmer nyelven. Katha Buddha tanitásaiból kivett rész, bőrre van irva vagy kódolt, diagrammokba voltak irva amelyeket csak a papok tanultak olvasni. A Kathat és a diagrammokat minden tetoválásnál használják a és minden sornak az értelme  a tetoválás szerepétől függ.
Minden  mágikus tetoválásnál, a papok felolvasták elötte, közben és utánna a Kathkából. Ezeket a sorokat hallhatja a tetováltató, de nehezen megérthető nyelv, s ugyanakkor  mormogásnak hallatszanak a szavak, az ereje a tetoválásnak nem fog működni ha a pap nem fogja elmondani többszörösen   az öt buddhista fogalmat az élete során. Csak a férfiak tetováltatják magukra ezeket a mágikus szines tetoválásokat, a nők nem.
Csak néhany pap tetovál nőket, de csak átlátszó olajokkal. Az erre irányuló kísérletükkel vigyáznak, hogy ne öljenek, lopjanak, hogy ne használjanak különböző kémiai anyagokat, s ne foly tassanak nem megfelelő nemi életet. A legrégebbek és legodaadóbbak közülük választhatnak nyolc fogadalomat, beleértveaz előző ötöt, amely hozzáteszi, hogy tartózkodjanak a déutáni étkezéstől, szorakozástól, és nem aludhatnak magas vagy nagy ágyakon. Minnél több szabályt tud betartani, annál erőssebb lesz a tetoválása. S a katha annal erössebb lesz minnél  szentebb a pap aki csinája a tetoválást.

Arjánná válás:

Sokan állítják, hogy a katha verseknek erejük van  a tetoválásokon  a szent szavak miatt, mások szerint önmagában  erejüt van,nem csak azért, mert Buddha tanitási. Itt minden erők forrása megtalálható. A thaiföldi lakósok elméleteket és teoriákat követnek az életben, a földon s ezek egy módon mind össze vannak kapcsolva. Ez a hit egy olyan  gondolat hálozat amely végig kiséri az embereket  a mindenapjaikban,a szavaknak nincs önmagukban  mágiukus erejük, hanema körülmények amelyek között tanitották, tanulták az álltal lesznek mágikusak.
Nem jegyezhetsz meg egy kathkát csak úgy, s várjad hogy az hatékony is legyen. Meg kell tanulnod a kathkat egy bölcsebb embertől vagy egy paptól, akivel végig kell csinálnod egy ritust, mert ezeknek az embereknek különleges képességeik vannak, Kung amely nem csak a fizikai, testi képesságekre utal, hanem a jóságra, adományozás tisztelet képesságét be kellene mutatnia ez alatt a ritus alatt. A Buddhista papok a kungal   erősek. Ha betartják a szabályokat, mivel a papok  dicséretre méltóak , hatalmat adhatnak maguknak s igy átadhatják azt azoknak a személyeknek akiket tetoválnak. A tetoválásokból magukba szivják   tetovált személyek az erejüket.
A férfiaknak  zarándoklatok ideén joguk van  erős tudásalaphoz, ezek az erők halmozódnak a buddhista előirásoknál, de a személyes használat önkontrolt igényel. Mindezek az erények nőnek a tetoválással amit a papok csinálnak minden alkalommal amikor ugy modelt varrnak a személyre.
A  tetoválo papok gyakorlatban kell használják  az önkontrolljukat. Enélkül nem tudják használni a belső erőjüket, sem a Buddháét. 
Gyakolása  a önkontrollnak a szabályok betartása, és  hogy megtisztelve legyenek. Amikor eljön az ők idejük muszáj tiszteletben tartsák az öt alap fogalmat, és ezen a szinten a korlátozások és absztinenciákból származó örömök a világnak termel elég erőt, hogy megvédjen másokat a tetoválások beágyazódásaival szemben amiket sakyannak neveznek. Akárhogyis, az a legfontosabb, hogy ha egy pap tetoválni akar elegendő bülcsességet kell szereznie ahoz, hogy tiszteletreméltó tetoválásokat  tudjon csinálni.
Ezek az alapfogalmak katha alakot vesznek fel, s ezeket a orvosi tetoválásoknál használják, s végig mondják a tetoválás felvarrási ideje alatt. Mivel ezek a  kathák fejből mondják a tetováló mester, akit arjanak neveznek de ezek a kathák egy része nem mindig hatékony vannak részek, amelyek hasztalanok.
A Wat Bang Phra fesztivál ideje alatt a tetováló mester teljesen befejezett nyolcés 100 közotti tetoválást, de ez attól függ, hogy mekkora volt a felület, amin dolgoznia kellet. Jellemzően egy Arjan eltölt egy órát, hogy csinál egy nagy tetoválást mint a tigris négy karma, amit álltalában a legidősebb pap csinálja. Az Arjanok álltalában nyolc kissebb tetoválást tudnak elkésziteni egy óra alatt. Luang Pi Nunn szerint  idén voltak a legtübben a fesztiváon, körülbeül 5.000 résztvevő.

Thaiföldi tetoválások zarándokhelye: WatBangPhra

A hagyományos thaiföldi buddhista kolostorok és templomok komplexumának a neve Wat BangPhra bemutatja város varázslatos tetoválásait , amiket sakyan nak hívnak. 48 kilométerre fekszik Bangoktól, Thaiföld középső részén Nakhon Pathomban,  törekvő mágikus tetoválásoknak, Wat Bang Phra évente ad otthont a legnagyobb tetoválás fesztiválnak  a világon. A fesztivál negyedik napján, amit álltalában március elején tartanak, több ezer hivő aki hisz a  tetoválások erejében Thaiföldön itt van,az ország minden részéről érkeznek,  még küföldről is érkeznek látogatók.
Wat Bang Phra templom
Luang Pi Nunn létrehozott 29 féle mágikus tetoválást, őt U Na Lomenak hivják, mind a 29 modellen Buddha  helyezkedik el. A tetoválásokról a  pap ezt mondta:,, nem csak hogy megfognak védeni, de még a  rossz gondolatokat is megállitja, mielott azok tetteké vállnának’’.
Ez a fesztivál nem csak azoknak a férfiaknak szól akik tetoválatatni akarják magukat. Családok érkeznek , csak azért, hogy megnézhessék a különböző amuletteket, vagy hogy belekostolhassanak a különböző ételekbe, résztvegyenek a klönböző játékokban, és hogy hallhassák  a Buddhista papok beszédét.
wat_bang_phra_tattoo-festival
A papok különböző templomokban tetovának, s azokat az eszközöket használják amelyeket akarják. Egyes papok  tornácokon, templomon kivul dolgoznak, őket watnak nevezik, míg mások  a templomon belül egy sötétebb helyen szeretnek dolgozni. Vannak akik egyedül szeretnek, de vannaka kik  szeretnek társaságban  dolgozni egy szobában több pappal.
Hivők a Wat Bang Phra fesztiválra  minden évben eljönnek, hogy csináltassanak maguknak teteoválásokat amelyek szerencsét hoznak az üzleti életben, vagy amelyik szerencsét hoz nekik. Mások a karizmájukat akarják erősiteni, hogy az ellenkező nemet jobban vonza. Egyes tetoválások által  az ellenségekből barátá válhatnak.
Tetováló szerzetesek eszköze egy fémrud, hosszú körülbelül 60 centiméter, és éles egyik vége elhasitott kb. 5 cm, hogy tudjon egy horog alakot fevenni, a másik fele hegyes mint egy tű. Az alakja Thaiföldön a lakosság amuletteket, tetoválásokat használ, hogy valóra vátsa álmait.
Sok elkötelezett Wat Bang Phra fesztiválra jövő személy azért jon ide, hogy megkapja megámodott, tetoválását Hanumant aki a majmok kiralya volt, mert hiszik, hogy ez a figura legyőzhetetlen, és soha nem fog meghalni.
Egyes papok egy pontozó egyenes stilust használnak, míg mások   finom vonalakkal dolgoznak. A tus személytől fuggően használják, mások úgy gondolják, hogy külonleges védő képességük van s ez annak köszönhető, hogy nem szokványos anyagokkal dolgoznak s mágikusan használják. Például egyesek arjani szantálfát használnak amelyet füvegbe áztatnak vagy fehér szezán olajba. Azt is mondják, hogy használnak állati zsirokat mint például elefánt, tigris medve vagy éppen kobra zsirját. Mások állitják, hogy kínai pigmentet réteget adtak egy arjanhoz összekeverve szentelt vizzel.
    
Thaiföldön, van egy módja annak, hogy védelem növelése révén személyes hatalmat kapjon. Minden tetoválásnakvan egy szelleme, amely birtokos tud viselni. A papok arrol ismertek, hogy felvarhatják  valakire a tetoválásokat de ugyanakkor ki is probáhatják őket. Ők Buddha helyettesitői akik nagyon erős személyiségek.
 Indiai remeték Ruesi, az arjaniak szeretik őket, és ügyfeleik, azt mondják, hogy ezek az emberek hozták a tetoválást Thaiföldre a távoli múltban. Ruesi is fontos, mert  a hagyományos indiai mitológiában az ember és istenség közötti közvetitő volt.
Általában három fajta tetoválás lehet Wat Bang Phra ban: amelyek  hatnak egymásra, ezek barátságokat alakitanak ki, lehetnek meg csodátot, félelmet kifejező, s  a tetovát személyre hato , megnöveli a beszédkészségét, több bátorságot ad, s vannak olyan tetoválások amelyek védelmezik gazdájukat, nem engedik hogy megharapják  a viselőjüket. Mágikus tetoválás az említett célokra, vagy egyéb (pl. örök egészségügy) is, oly módon hatnak, hogy a megelőzi orvostudományt és lehet értelmezni vakcinázásnak különböző betegségek vagy balesetek ellen.
Vannak tetoválások amelyek nem láthatók. Ezeket a tetoválások olajokkal vannak csinálva, de ugyan olyan erejük van mint a láthatóknak a pigmentel rajzoltaknak.
Egyes papok  szezám magot vagy kokusz olajat hasznalnak, ami keverve van  novényekkel és szántál fával. A legerőssebb arjanik közül amik a Wat Bang Phraba taroznak, mint Luang Pi Nunn testét ilyen tetoválások  fedik.

A legtobb tetoválása Luang Pi Nunnak 10 vagy 15 perc alatt készen voltak, de a kifinomultabb rajzok  kétszer több időbe is beletelhettek volna.
Élőben ezek a papok nagyon gyorsan dolgoznak, egy másodperc alatt egy tigriszem vagy egy mágikus tetoválás készul el. A papok különböző módon dolgoznak, Egyesek ugyan azt az ecsetet használják   újra és újra , megtisztitva azt minden alkalommal   alkohollal. Mások különféle  eszközöket használnak és minden személyen mást használnak. De vannak olyanok is akik cserélik az osszetevőket. Mint minden országban Thaiföldön is problémák vannak a hepatitisz vagy a SIDA-val.
Egy fiatalt se aki bemegy ebbe a helységbe nem  kinozza a beszélgetési vágy, álltalában két barát kihúzva tartja a bőrt a papnak. Vannak  olyan személyek aki trasznba esnek  a tetoválás ideje alatt, mások meditácios állapotba kerülnek  ez idő alatt, a pap sokszor annyira csendben maradnak, hogy semmit sem lehet hallani. Személytől független, nem függő vagy éppen függő, a pap folytatja, hogy bejuttassa a festéket a bőr alá, s csak akkor áll meg ha a vért törli le, vagy, hogy igyon egy kis energia italt. Miután készen van a tetoválás a pap mormolni kezd egy imát. Ez az akció egy felszines beszélgetés megy végbe a pap es  a szellemek, erők között.

Luang Pi Nunn azt mondta, ahoz, hogy megtudja érteni a tetoválások hatalmát úgy kell higy bennük mint az itteniek, nem tanulhatsz roluk  könyvekben. Sok ember jön ide a mágikus tetoválásokért. Ők Buddhában való hitüket használják, mert ő egy példakép az égnek. Ők kényszeritik , hogy jót cselekedjen csak. Kell, hogy higgy bennük, máskép nincs értékük. Pluszban meg kell értened a  drámát, vagy a jó viselkedést, mielött egy tetoválást csináltatnál. A könnyű dolgok, mint például a padló megtisztitása  seprővel könnyen használhatók. Ezek az egyszerő dolgok segitenek, hogy a jó dolgokra koncentráljunk, ahoz, hogy segiteni tudjuk  a társadalmat. Es ezek a dolgok épitenek  egy  tiszta szivet. Es ezek az alapvető dolgok amik fontosak a Buddhizmusban.

A Wat Bang Phra fesztiválon sok az amulett eladó ezek a kiegészitők a tigris bőrből készült amulettek ami megvédnek a golyoktól, fémból készült tárgyak, feketekoral úgy hiszik szerencsét hoz az üzleti ügyekben.

 

A tetoválásra vágyó  személyek Thaiföld minden részéről érkeznek, más országokból is. Matthew Sumg egy kíinai parlamenben dolgozó személy mesélte, hogy Hong Kongban másodrszor hallot erről a fesztiválról.
Négy napja vagyok itt már, és ez a templom tényleg segíitett. Az hiszem ezek a tetoválások megengedik majd, hogy éljek, megtegyek mindent amit akarok, mert én tényleg  hiszek az ők hatalmukban. Vehetsz innen amuletteket, amik megvédjenek, de a tetoválások napi 24 órán keresztül védnek, amit  az amulett nem tud megtenni, ezt nem felejthetem otthon. ’’
Egy nagy tetovált család:
aWat Bang Phra fesztivál csúcspontja a szombat, és minden az évben ugyanazon a napon, mint Mackha pikk Bucha a legünnepeltebb Buddhista. Mivel 3 honapra programálva van teljesen, az eseményt jelző Buddha alkalomból felvázolt elveket a tanítványainak Mackha pikk Bucha: megállítani  minden rosszat, megtenni minden jót, és kitisztitani az elméinket.
 Ezen a napon a hivők általában a 30.000 tempom közül valamelyikben tartózkodnak Thaiföldön. A hűséges hívei a Wat Bang Phra tetoválás fesztiválnak aznap úgy voltak ott, mint egy nagy család, hálát tetovált szerzetesekkel, amelyek szebbé teszik életünket  a szent jelekkel, a buddhizmus előírásaival. Luang Pi Nunn mondta: “Azok, akik tetoválunk egy család vagyunk, s egymást segitsük. Most akkor mindenkivel kapcsolatban leszel azokkal az emberekkel akik megérdemelték tetoválásaikat.
Wat Bang Phra temple
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.