A Brit hadsereg a tetovalo muveszek szulofoldje

Az 1897 ben Gambier Bolton altal megjelent cikk, a The Strand cimu magazinban, “Kepek az emberi boron”, cim alatt, ujabb attekintest ad a tetovalas ertelmenek.

A 19 -ik szazadban a tetovalasokat elfogadtak es jovahagytak, sot, a brit hadsereg osztonozte is az embereket, hogy tetovaltasanak magukra. Field Marshall Earl Roberts, aki onmaga is tetovalt volt, azt hozta parancsba, hogy minden tiszt tetovaltasa magara az ezred cimeret. Ez nem csak osztonzi oket, hanem segit az elesettek azonositasaban is, mondta Earl Roberts.

Az egyik legkiemelkedobb a Brit tetovalo muveszek kozul, a 19 ik szazad vegen volt, Tom Riley. Riley egy tehetseges rajzolo volt, es katonai szolgalat alatt tobb ezer katonai cimert rajzolt es tetovalt a katonakra, es amiutan viszatert a Del-Afrikai haborus utjarol, elhagyta a brit hadsereget, es megnyitotta sajat tetovalo muhelyet London-ban.

Unokatestvere, Samuel O’Reilly volt aki New York-ban feltalalta es szabadalmaztatta az elso elektromos tetovalo gepet, 1890-ben.

Riley legnagyobb rivalisa, Sutherland Macdonald volt. Macdonald is a britt hadseregben tanult meg tetovalni majd utana kezdett el muveszeti iskolaban tanulni. 1890-ben megnyitott egy tetovalo studiot, London belvarosaban. Hivatalos tetovalokent oltozott es “tattooist” kesobb majd “tattooer” kent nevezte magat.
Macdonald elvezte a kivaltsagos helyzetet, amit a Brit haditengereszet nyujtot neki, es eloretoro palyafutasat amit az ujsagok es magazinok nyujtottak neki, a rola irt hizelgo hirekrol.
1897-ben a “Le Temps” a tetovalast egy hivatalos muveszi formanak nevezte, 1900-ban a  L’Illustration ugy emlitette mint “the Michelangelo of tattooing”
MacDonald egesz elete utolso orajaig tetovalt, 1937-ig.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.